Jaka kawa do ekspresu?

Kupując swój pierwszy ekspres do domu wiele osób nie tylko stoi przed wyborem urządzenia, ale także doboru najlepszej kawy. Wybierając najlepszy rodzaj musimy przede wszystkim wziąć pod uwagę to w jaki sposób kawa będzie przyrządzana. Jest to jeden z ważniejszych elementów, ponieważ na rynku mamy dostępne różne odmiany kawy różniące się między sobą sposobem wypalania ziarna czy ich jakością. Wszystko to wpływ później na smak naszej kawy, dlatego tak ważne jest jaką kawę do ekspresu wybierzemy.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Dzisiaj aby napić się pysznej kawy nie musimy już codziennie chodzić do kawiarni. Obecnie ekspresy są tak rozbudowane i dają tak ogromne możliwości, że przygotowanie ulubionej kawy nie jest już niemożliwe. Ważne jest przede wszystkim by wybrać odpowiednią kawę. Do ekspresów automatycznych najlepiej wybierać spośród ziarnistych kaw. Warto pamiętać, że najlepszą kawę otrzymamy gdy zmielimy ziarna bezpośrednio przed samym parzeniem. Tylko wtedy wydobędziemy najlepszy smak i aromat z ziaren. Nawet jeżeli nasz ekspres nie ma wbudowanego młynka powinniśmy ziarna zawsze mielić bezpośrednio przed samym przyrządzaniem kawy. Ekspresy automatyczne są jednak wygodniejsze, ponieważ sami możemy dostosować grubość mielenia, dzięki czemu przygotujemy taką kawę jaką lubimy najbardziej.

Co wybrać szlachetną arabica czy mieszankę?

Większość kaw, z którymi spotkamy się na co dzień, to mieszkanki różnych ziaren samej arabici, arabici z robustą czy samej robusty. Szlachetne arabiki w porównaniu do mieszanek są znacznie droższe, ale też lepszej jakości. Na pewno dla osób, które dopiero kupują swój pierwszy ekspres i nie są jeszcze koneserami kawy lepsza będzie mieszanka, z której zaparzymy również pyszną kawę.

W mieszankach kawowych wyróżnić możemy dwa gatunki robustę i arabicę. Arabica jest uważa na delikatniejszą i lepszej jakości. Zaparzone espresso z ziaren arabici będzie bardziej aromatyczne, a powstała pianka delikatniejsza, ciemniejsza i szybciej zniknie. Robusta natomiast jest mniej wymagającym gatunkiem. W porównaniu do arabici zawiera więcej kofeiny i jest bardziej gorzka w smaku. W zależności od jakości użytego ziarna smak będzie mniej lub bardziej gorzki lub mdły.

Tak naprawdę każdy rodzaj kawy ziarnistej ma swój indywidualny smak. Niektórzy potrafią to dostrzec i rozpoznać czy ziarna kawy są dobrej jakości. To jaką kawę wybierzemy zależy od naszego gustu i preferencji smakowych. Jeżeli lubimy przede wszystkim dobrej jakości espresso, to najlepiej kupić 100% arabicę, która sprawi, że kawa będzie miała niepowtarzalny aromat. Kiedy najbardziej lubimy kawy z dodatkiem mleka lub puszystej pianki, to najlepiej wybrać mieszankę ze sporą zawartością robusty.

Jak przechowywać kawę?

Kupując kawę zawsze musimy pamiętać i zwracać uwagę na to czy jest szczelnie zamknięta. Kiedy kupimy źle zapakowane ziarna kawy, to od razu wyczujemy to w smaku. Znacznie lepiej kupować kawę ziarnistą niż taką, która jest już zmielona lub tak zwane mieszanki 3 w 1. Gdy zabieramy się do przygotowywania kawy musimy pamiętać by mielić tyle ziarna ile nam jest potrzebne w danej chwili. Tylko wtedy kawa będzie miała swój niepowtarzalny smak. Przetrzymywana zmielona wcześniej kawa bardzo szybko nam zwietrzeje, a zaparzona nie będzie nadawała się do picia.

Wybierając kawę warto wybrać się do małej kawiarni, w których bardzo często sprzedawane są najlepsze gatunki kaw. W takich miejscach znajdują się też przeważnie osoby, które bardzo dobrze znają się na przyrządzaniu kaw i na pewno doradzą nam, który rodzaj będzie dla nas najlepszym zakupem.

Dodaj komentarz